Ben jij een controlfreak?

Controledrang is vaak de dooddoener voor creativiteit. Nu ik zelf ondernemer ben, moet ik vooral op mijzelf vertrouwen. Vertrouwen dat ik de goede dingen doe en vertrouwen dat ik mijn brood kan verdienen. Nee, vooral vertrouwen op het feit dat we altijd te eten hebben en een dak boven ons hoofd. En verder vertrouw ik erop dat ik de wereld iets te brengen heb.

Een inspirerende vrouw zei me ooit “Creativity = Doing what you love, just for the sake of it!” Het is mijn levensmotto geworden. In organisaties is dat een stuk moeilijker. Het is een groot krachtenveld waarin mensen zichzelf staande moeten houden en willen voldoen aan de standaard van de organisatie of werkgever. In ruil voor het salaris, het schouderklopje en liefst ook ‘de bonus’. Werken vanuit een innerlijke drive lukt niet altijd met als gevolg dat creativiteit en authenticiteit soms ver te zoeken zijn. Soms gaan mensen hieraan ten onder of verdwijnen een beetje in de onzichtbaarheid.

Controle komt voor uit angst. Angst dat het niet gaat zoals bedacht, of dat nu goed is of niet. 100% controle bestaat niet en zou ook niet leiden tot 100% kwaliteit, wat dat dan ook is. Let is go. Er is al lang iets in gang gezet. De toekomst is er al.  De future is emerging. Het is zo mooi om te kijken wat zich nu eigenlijk openbaart en wat jouw kant op komt.

In mijn werk (coaching met paarden) zie ik aan de paarden wanneer ‘controle’ aan de orde is. Ze blijven vaak op afstand en er is weinig verbinding met de persoon (of personen) die het betreft. Als men zich daar bewust van wordt, gebeurt er al meer. Langzaam maar zeker zie je dat mensen de grip los laten… en dingen toe kunnen laten die ze eerder op afstand hielden. En dat is een prachtige beweging.

Wil je geen controlfreak zijn en werken met de toekomst zoals deze zich aandient, meer in de overgavestand staan?  Vraag een skype gesprek aan met mij waarin ik je uitleg hoe je meer vanuit vertrouwen kunt gaan werken en leven of maak een afspraak voor een sessie.

Irene Snaterse