Als het ego verschijnt, verdwaalt het paard

Het ego is iets heel moois en waardevols, maar…  als je echt vanuit je hart en ziel wilt leven zul je je ego wat vaker aan de kant moeten zetten.

Wat is het ego eigenlijk? Het betekent letterlijk ‘ik’. En we ontwikkelen het als we jong zijn; Je zou het kunnen omschrijven als het beeld wat je van jezelf hebt, of je bewuste geest, waar je gedachten en percepties op gebaseerd zijn. Het kan ook worden omschreven als een gevoel dat je belangrijk bent of als veel zelfvertrouwen. Daar komt dan ook de opmerking over een groot ego vandaan.

Het ego is opgebouwd uit onze persoonlijke verhalen, angsten, verlangens, emoties, gedachtes en karaktereigenschappen. Deze persona is sociaal en psychologisch gezien onmisbaar en we ontwikkelen haar vanaf jonge leeftijd.

Inmiddels zijn we volwassen en identificeren sommige mensen zich compleet met hun ego. Zij weten niet dat onder het ego nog veel meer zit, namelijk de kern van wie je bent of je ‘bron’.

Het ontdekken van waar het ego ophoudt en waar je echt helemaal jezelf bent, is de spirituele reis die velen van ons in het leven maken. Het afdalen in jezelf kost jaren en jaren. Sommige stukken zijn taai; moeilijk vast te pakken. Maar andere delen kun je ineens heel helder zien.

Een paard reageert op die ware versie van jezelf, als die zich echt laat zien.

De essentie is dat als je teveel vanuit het ego leeft, er een belangrijk deel van jezelf weggestopt is. Soms voel je zelf al dat dat zo is, maar meestal leven we er gewoon overheen. In de waan van de dag, in de maatschappij waarin het ‘normaal’ is wat je doet, of op de manier zoals je dat geleerd hebt, lijk je het allemaal best goed te doen. Stel jezelf eens de vraag “is dit echt hoe ik het wil doen?”

Hoe kom je dichter bij je eigen bron?

Door je omgeving heel goed te gaan lezen, krijg je persoonlijke boodschappen soms haarscherp binnen. Het zijn de dingen die je overkomen, de signalen en ook de bewegingen die naar je toe en van je af gaan. Iets neemt toe of iets neemt af. Mensen komen naar je toe, of gaan van je af. In het klein en in het groot; zo buiten zo binnen.

De reis naar binnen maakt je langzaam maar zeker bewuster van de persoon die je hoofdzakelijk bent. En als je daar steeds meer naar gaat leven, dan merk je dat aan de beweging van mensen, dieren en gebeurtenissen. Dan loop je jouw pad in plaats van dat van een ander. Er komt meer harmonie, rust en nieuwe energie. Nieuwe eigen ideeën zullen veel makkelijker ontstaan. Kortom, er ontstaat een groeiende kracht of levensenergie.

Je wordt je ervan bewust dat het je ego is dat er juist voor zorgt dat je jezelf vergelijkt met anderen, en dat probeert aan een plaatje te voldoen en dat je je soms niet goed genoeg voelt. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn; dat je jezelf boven een ander vindt staan of beter vindt. In werkelijkheid volg je gewoon een ander pad en zit je ook nog eens op een heel ander punt op dat pad.

Ik werk dagelijks met paarden en met mensen. Vaak in een setting waarin het paard iets moet doen voor de mens, als hij bereden wordt. En vaak is het ook in een coachingsessie in de wei waarbij mensen juist die reis naar binnen maken en via paarden dichterbij de kern komen.

Het is een best een contrast. De mensen die komen om te leren van de wijze lessen van de paarden; en zich helemaal open stellen om te luisteren. En anderzijds de ruiters die hun paard goed willen berijden en daarbij vaak vergeten om te luisteren naar hun gevoel, omdat ze totaal gefocust zijn op  dingen die ze het paard willen laten doen.

Het paard is en blijft altijd de leraar. In welke hoedanigheid we met hem zijn, maakt niet uit.   

Het is mijzelf heel helder geworden. Het vraagt moed om te leven in verbinding met je hart en ziel en het ego wat naar achteren te verschuiven. Het anders te doen dan dat anderen het doen, anders dan wat je geleerd is. Een paard wil niets liever dan zich verbinden, zoals ze dat met elkaar ook doen. Maar ze kunnen dat pas als wij mensen vanuit ons hart leven. Wanneer wij durven te zeggen “ik weet het niet” of durven toegeven aan onszelf wat ons werkelijke gevoel is. Eigenlijk is dat waar mijn nieuwe programma Wisdom Keepers over gaat. De eerste groep is gestart. Informeer naar de nieuwe data van Wisdom Keepers.

Want zodra jouw ego tussen jou en het paard komt, verdwaalt het paard.

When the ego gets in the way, the horse gets lost – Nahshon Cook

 

admin

Leave Comment