Soms lijkt er een onzichtbare kracht aanwezig te zijn die ervoor zorgt dat je steeds weer in dezelfde valkuilen loopt. De oorsprong van deze patronen ligt vaak in het systeem van herkomst; het gezin en/of de familie (inclusief voorouders). Organisaties vormen ook een systeem, evenals de afdelingen en teams binnen organisaties. Patronen houden iets in stand wat niet zichtbaar mag worden.

Systemen hebben de eigenschap om zichzelf in balans te houden over de generaties heen. Als we systemisch coachen dan zoomen we in op de plekken in jouw systeem waar de ´druk´ het hoogst is. Paarden werken van nature systemisch en duiden die plek als vanzelf.

Een familiegeschiedenis is veelomvattend en juist de pijnlijke en impactvolle ervaringen laten hun sporen na in het systeem. Onze generatie heeft nu de mogelijkheid om de balans te herstellen en zich los te maken van lasten die ze voor het systeem dragen.

Systemisch werk met paarden is magisch

Paarden werken van nature systemisch; zij zijn aangesloten op het grotere geheel: Paarden zijn boodschappers. In het veld volgen we de bewegingen en gedragingen van de paarden.

We nemen de systeemdruk bij de paarden weg door het opstellen van representanten; zo ontstaat er een opstelling.

Paarden laten zien welke elementen in het systeem onder druk staan. Deze elementen worden vervolgens opgesteld in de vorm van representanten (mensen) die een plek krijgen in het veld. Zij worden op dat moment onderdeel van het systeem en zullen zich gewaarworden van wat zich in het systeem voordoet.  Representanten geven op deze manier veel informatie. De balans in het systeem kan hersteld worden door middel van een interventie; een ingreep waarbij iets veranderd wordt ten opzichte van hoe het feitelijk is. Dit kan wezenlijk veranderingen te weeg brengen bij de cliënt en in zijn systeem.

Een verstoring in het systeem wordt keer op keer doorgegeven aan volgende generaties totdat er een verschuiving plaatsvindt. Een cliënt ervaart na een opstelling vaak ruimte en vrijheid.

img_7415

OPSTELLINGENDAGEN: 4 mei – 1 juni – 23 juni

Wil je zelf heel graag onderzoeken in hoeverre jouw worsteling te maken heeft met een verstrikking in je familiesysteem? Dan nodig ik je van harte uit om dit systemisch te gaan bekijken.

Maandelijks zijn er opstellingendagen waaraan je kunt deelnemen als cliënt of als representant. Kijk hier voor de data, locaties en om in te schrijven.

Op een dag vinden twee of drie familie-opstellingen plaats.
Duur: van 10.00 tot circa 15.30 uur.

KOSTEN:

  • Familie-opstelling:  € 150,-  Je ervaart een eigen opstelling en bent daarnaast ook beschikbaar als representant in andere opstellingen.
  • Deelname als representant: € 40,-.

De dag is inclusief koffie/thee en gezonde lunch.

Opstellingen kunnen onderdeel zijn van een coachtraject. In dat geval geldt een all-in prijs. Wil je hier meer over weten, stuur me dan gerust even een mail: info@equirene.nl of kijk op Personal Coaching

Schrijf je hier in voor de eerstvolgende dag op 4 mei in Putten.

SCHRIJF JE IN

 

Kun jij je overgeven aan het feit dat dingen niet altijd te verklaren zijn?

We werken fenomenologisch. We grijpen niet terug op wat we op school geleerd hebben. We bekijken de wereld als geheel. Dit in tegenstelling tot de wetenschap. Zij verdeelt de wereld in kleine deeltjes en wil deze deeltjes afzonderlijk begrijpen. Wie met paarden werkt heeft zich over te geven aan dat wat er is, in het moment. Zonder precies te willen begrijpen.  Paarden reageren niet op een mooi omschreven vraag. Ze reageren op wat er is en primair op dat wat de meeste aandacht behoeft.

Het werken met opstellingen is fascinerend. Het heeft vooral bekendheid gekregen door het werk van de Duitse familie- en psychotherapeut Bert Hellinger. Systemisch werk met paarden is binnen en buiten Nederland bekend geworden door Ruud Knaapen.